Stikkord

, ,

Med kraftige datamaskiner, internett og senere Facebook og andre sosiale medier har vi fått en ukultur blant befolkningen. Vi har fått muligheten til å produsere og kopiere uhemmet med materiale. Publiseringen har fått uante konsekvenser for hele samfunnet. Det som ikke er lov har blitt en sedvane. Publisering av rettighetsbelagte bilder, kopiering av andres verk florerer som aldri før.

Facebook alene har 1,86 Billioner og 3,3 millioner av Norges befolkning er logget på i 2016. Det er nå vanlig at alle legger ut bilder av alle og at alle skriver nesten hva de vil om andre (kommentartroll). Men hva er egentlig lov? Bortsett fra at sundt norsk bondevett og folkeskikk fortsatt gjelder kan du lese om lovlig bruk av bilder på nettvett.no. Mye av det samme skriver Datatilsynet og Barneombudet.

Du kan blant annet bruke lovlige bilder fra FreeDigitalPhotos og hente gratis musikk fra flere steder. Alt som er merket med CC kan du benytte om du ikke skal tjene penger. Les mer om dette på Crative Commons. NDLA har samlet en god del ressurser om CC. Vil du lese mer om både bilder og lyd kan du se på Opphavsrett på wikispaces. Og det beste stedet å søke opp hva som er lov er Clara.no.

Debatten rundt lovligheten av å dele har fått nytt liv etter at Pinterest.com ble introdusert. Å dele bilder slik er helt klart ulovlig i følge Fellesforbundet Foto-Norge. Like herlig deler vi masse! Vi elsker å vise hva vil liker og vi elsker å samle – 80% av brukerne på Pinterest er damer 🙂

Anbefaler dere å høre på Sofaprat om denne problematikken av Arnt Eriksen og Thomas Moen.

Det er ikke bare vi vanlige brukere som snubler Juritzen forlag ble nå nettopp dømt til å betale en bot på 10 000,- til Kraft for å bruke fargene til Kvikk Lunsj…! Fargene! Jeg ser hvorfor: fargene forbinder vi alle med ekte norsk Kvikk Lunsj det er ikke flagget til et land i Afrika for oss nordmenn. Det er vår nasjonale kulturhistorie som gir oss de riktige assosiasjonene: påske, Kvikk Lunsj og krim! Så får vi får håpe at den lille © betyr at han har lov av Illunn til å bruke Marius ® dette året….http://juritzen.no/aktuelt/paskekrim-2012-og-paskequiz-2012

Kan du reglene? 
Professor Olav Torvund har laget en nettside med podcasts hvor han forklarer ord og begreper som er viktig å kunne.

Du kan også finne det meste på min Wikispaces om opphavsrett. Ellers har jeg en side her på bloggen hvor jeg tar for meg en god del av disse problemene.