Bilderedigering

PS! Når du skal jobbe med bilder bør du kunne dette: VIKTIG! Hva er CC-lisens?

Flickr
Nettstedet Flickr.com Her kan du laste opp dine bilder, dele dem med andre eller ha dem privat. Mange av bildene på Flickr er delt som CC. http://flickrcc.bluemountains.net/flickrCC/index.php
Hvordan og hvorfor bruker Flickr? Evas notat. Klikk.no har omtalt Flickr her.
Wikipedia om Flickr
Flickr er kanskje en av de mest kjente fotoalbumtjenestene for nordmenn. Både profesjonelle pressefolk og glade hobbyfotografer bruker tjenesten, og den har vært populær lenge. Når du legger inn bilder i denne tjenesten kan du merke dem med nøkkelord (lurt å gjøre dette på engelsk hvis du vil at flest mulig skal finne frem til dem). Du gir også bildet en tittel og kan beskrive det med hele setninger. Alle bildene blir automatisk lagret som private (bare du kan se dem), men det er enkelt å huke av på bildene du vil at hele verden skal kunne se. For å dele med spesielle mennesker kan du trykke på konvolutt-ikonet og fylle inn mottakerens epost-adresse. (Kilde Aftenposten)

Online fotoredigering
http://ipiccy.com/ Morsomt program med mange filter og effekter – også tegneprogram.

http://pixlr.com/ Ligner veldig i layout på de proffe tegneprogrammene (og Paint) enkel og basic. Anbefales! Denne har også mulighet til å lagre bildene dine direkte i blant annet Picasa, Flickr og Facebook.

http://fotoflexer.com Sier selv de er verdens mest avanserte online fotoprogram. Kan ha litt høyere brukerterskel – ligner ikke på programmer som er kjente.

Programmer til nedlastning
Paint Net er et gratis program som du laster ned til din maskin. Bilderedigeringsprogram basert på åpen kildekode, men kjører kun på Windows. Har avanserte fuksjoner som lag, spesial-effekter og ubegrenset bruk av angrefunksjonen. I dette programmet kan du også enkelt fjerne røde øyne, gjøre fordreininger og 3D-roteringer.
Last ned Paint Net
Morsom begynneropplæring.

Photofiltre.com Et bra bilderedigeringsprogram med mange muligheter. Finnes også på norsk. Den siste versjonen av dette verktøyet tilbyr nå å jobbe i lag, slik man gjør i Photoshop. Menylinjer og verktøy-symboler ligner også på de som finnes i Photoshop. Det er ikke mulig å arbeide med lag (layers) i dette programmet. Se en norsk guide til bruk av Photofiltre på Høgskolen i Vestfolds nettsider.

Hugin – Gratis bildebehandling for panoramabilder. Fungerer utrolig bra fra de minste panorama til 360 gradersbilder. Lag panorama bilder!

Gimp – Alternativ til photoshop. Norsk hjelpeforum her. Bilderedigeringsprogram basert på åpen kildekode. Ble startet for å lage et fritt alternativ til Adobe Photoshop i 1995 og minner naturlig nok veldig om Photoshop. Er egentlig ment for operativsystemet Linux, men fungerer på både på Windows og Mac også. For norske guider til bruk av Gimp, se Aalmen.no eller Stuestøl. Les mer: Linuxguiden: en god oversikt over hvilke funksjoner GIMP kan by på. (Aftenposten)

Picasa. Enkelt bildebehandlingsprogram som gjør det lettvint å holde orden på alle bilder og videoer du har på harddisken. Gratis fotoalbum-program fra Google – både et du kan laste ned og bruke privat på PC-en og et webalbum du kan bruke til å dele bilder med. Her får du en egen side med en enkel nettadresse; http://picasaweb.google.co.uk/brukernavn. Alle kan gå inn på denne siden, men hvermannsen vil bare kunne se det som er definert som «my public gallery» – altså bilder du syns alle skal få se. Du kan også ha et privat galleri med forskjellige album som forskjellige folk får tilgang til gjennom en epost fra deg.

Brush Strokes Image Editor: Gå til Brushstrokes hjemmeside her Fint program for redigering av de digitale bildene. Ligner litt på Windows Paint, men med flere funksjoner. Her kan du justere fargene i bildet, legge på filtre, rotere, transformere, fylle med farger, gjøre bildet skarpere og mye mer. (les mer på Aftenposten.)

Inkscape – open-source vektor program; alternativ til CorelDraw eller Illustrator

Barneprogram
Last ned TuxPaint (førskole – tegneprogram) – last samtidig ned Rubber Stamps

Filme skjermen
ScreenHunter-Free. Program for å ta skjermkutt.

Veiledning i ScreenHunter Høgskolen i Vestfold

3D
http://tinkercad.com/ Online Cad program.

Google SketchUper CAD (geometri) 3D-tegning enkelt å bruke og lære, kan brukes fra småskolen. Diverse oppgaver i 3D-tegning. Beskrivelse av programmet.

Wings MESH (overflate) 3D-tegning er intuitiv og har en relativt kort læringskurve

Opplæring
Fototips – for bedre bilder

Morsomme sider
Morsomt med filter! Photofunia legger ditt bilde inn i forskjellige filter – enkelt og morsomt!

Les mer: 10 måter å dele bilder på fra Aftenposten.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s