Stikkord

,

Tips 1 Sjekk bloggens kommentarinnstillinger

Det kan være lurt å sjekke bloggens kommentarinnstillinger. Målet er at det bør alltid være enkelt for folk å kommentere og (nesten) umulig for spammere å kommentere.

På WordPress:

Gjør det enkelt for folk å kommentere ved å kreve kommentatorer om å oppgi navn og e-postadresse første gang. Ved å slå på kommentarmoderasjon blir det vanskelig for spammere å kommentere. Dette alternativet krever at du må godkjenne den første kommentaren fra alle. WordPress godkjenner automatisk eventuelle andre kommentarer postet av samme person.

På Blogger:

Gjør det enkelt for folk å kommentere ved å velge alternativet for å la noen kommentere og gjør det vanskelig for spammere ved å sette på verifiseringsordet i innstillingen. Folk må skrive inn et ord som vises på skjermen for å legge inn en kommentar. De fleste spammere er dataprogrammer så de kan derfor ikke fullføre en skrivetest.

Tips 2 Be om kommentarer

Be om å få en kommentar på slutten av blogginnlegget. Høres kanskje banalt ut, men veldig mange blogger gjør ikke dette. Om du legger inn en vane å spørre leseren om å legge igjen en kommentar er det større sjanse for å få mange kommentarer, og bloggen din får bedre treffrate på Google. Det trenger ikke være mer avansert enn «Vel, hva tror du?». Skriv i hvert fall en tilpasset kommentarforespørsel på slutten av hvert blogginnlegg, snarere enn den generiske «Post dine kommentarer nedenfor». Om du er konkret blir det lettere å kommentere og det blir morsommere fordi det da kan bli en reell debatt.

Tips 3 Svar på kommentarer

Enda et banalt tips. Men skal du bygge en leserskare så må du faktisk ”snakke” med dem. Vi mennesker er sosiale og det er mye hyggeligere å få svar på kommentarer. Leseren har satt av tid til å lese din blogg og i tillegg kommentere. Ved å svare (raskt) så viser du takknemlighet for oppmerksomheten. Du trenger ikke å svare umiddelbart, men etter min mening bør du svare innen én virkedag. Husk at samtaler bygger relasjoner og ditt svar til en kommentar fortsetter samtalen og bygger forholdet ytterligere. Jo mer du bygge relasjoner til din leserskare jo sterkere bygger du fellesskapet; jo mer bryr de seg om deg og din blogg. Og enkelt er det også da de fleste bloggapplikasjoner kan du sette opp e-postvarsler når det kommer kommentarer.

Tips 4 Få folk til å føle at de har lagt igjen en god kommentar

Hva du sier når du svarer på en kommentar gjør en stor forskjell. Din holdning og oppfatning om deres kommentar vises gjennom i dine ordvalg. Ved å kommentere at noe er bra ved deres kommentar vil leseren alltid føle seg verdsatt og velkommen. I en debatt bør man vise at man kan være enig i deler av kommentaren (om det er tilfelle). Om man er helt uenig skal man være respektfull i svaret. Om du bli oppfattet som arrogant vil mange slutt å lese din blogg – det er et dårlig karaktertrekk 🙂 For å bygge et fellesskap rundt bloggen din trenger du til tider tykk hud. Men det går enda dypere enn det fordi du bør faktisk akseptere avvikende meninger. Du må forstå at alle har en unik livserfaring som fører disse til ulike konklusjoner. Bare fordi noen er uenig med deg betyr ikke at noen er galt eller riktig. Det betyr bare at dere har forskjellige meninger. Og i en diskusjon produseres det ny kunnskap – så din og motstanderens klokskap vil også øke!

Jeg er nok ikke den beste til å følge disse reglene og har av den grunn få kommentarer. Har du noen erfaringer rundt engasjement av egen leserskare?