Facebook

Mange lærere vil ikke bruke Facebook i undervisningen fordi de tror at de må være venner med elevene. Slik var det før. Mange opprettet egen bruker som het for eksempel «Lærer Marianne». Nå trenger du ikke å være venn med elevene lenger for å samhandle på Facebook. De fleste skoleeiere fraråder også lærere å blande sitt privatliv og jobb.

For å rydde litt så har jeg her laget en oversikt over «Facebook Sider» og «Facebook Grupper» (hentet i stor grad fra Facebooks skolesider):

  • Bruk “Sider” til klassen.
  • Bruk “Grupper” til fagene.

Når et gruppemedlem poster noe i gruppen, for eksempel en lenke til en artikkel, vil andre medlemmer få en Facebook-melding med den oppdateringen.
For eksempel, du som lærer, kunne legge inn et spørsmål til en klasse i en prosjektgruppe. Alle elevene dine som er medlemmer ville da bli varslet.

Sider skaper en enkel måte for både lærere og elever til å dele relevante lenker, som avisartikler, online video, eller RSS-feeds fra klassen blogg eller skolens hjemmeside. Facebook Sider har også samarbeidsfunksjoner, inkludert notater (disse er som blogginnlegg) og kommentarer. Disse funksjonene i Sider lar deg utvide undervisningen utenfor klasserommet. For eksempel kan du fortsette en diskusjon som startet i klasserommet. “Liker” du en Side tegner du deg på den sidens nyhetsmeldinger. For eksempel, hvis alle “liker” en side laget av NASA, vil dere alle få oppdateringer fra NASA Siden, levert til din News Feed.

En god del app’er kan være lure å ha på en klasseside eller skoleside. Du finner en god oversikt i denne bloggen.

Malakof videregående skole  i Moss har egen side på Facebook.

OBS! 2018 – GDPR skolen din må ha databehandleravtale med Facebook om dere skal bruke denne i undervisning.


Pedagogisk tips:
Lag ei gruppe på Facebook for faget ditt. Inviter klassen til gruppa, uten at du legger dem til som venner. Der kan du legge ut interessante lenker, bilder, opprette diskusjonsforum m.m Ta gjerne kontakt viss du lurer på noe. Det kan være lurt å vite noe om personverninnstillingene til FB. før du oppretter ei gruppe. 30.01.2011: Nå har det kommet nye gruppesider på FB. Der har det blitt lagt til en chat-funksjon på gruppesida. Det vil si at du kan snakke med elevene via diektemeldinger. Det kan fungere fint i undervisninga, men jeg har noen betenkeligheter med chat-funksjonen siden elevene kan se når jeg er pålogget på FB, og omvendt. (Christina Helland Telemark)

Pedagogisk tips: Jeg legger ut ukeplaner for elevene mine på Førstesiden i Fagrommet på Fronter, med evt. linker osv.  Når jeg er ferdig med ukeplanen, kopierer jeg hele teksten og legger denne inn som et innlegg til den gruppen på Facebook. I denne oversikten kan jeg legge inn linker til andre dokument. I starten la jeg linkene til dokumenter i Google-docs, men nå ligger disse dokumentene kun som Fronter-dokumenter. Fronter er i bunn hos oss, og er basis på vår skole. Men : Elevene får melding om at det ligger stoff i Fronter: For den som orker: Det lekreste er å legge de dokumentene som det linkes til i Google-docs. Da funker linken fra Facebook til viktige dokumenter i Google docs………(Irene Ingvaldsen Telemark)

Pedagogiske tips: Norsksida til 3STE på St Hallvard på Facebook.

Pedagogisk tips: lag en gruppe i fremmedspråk og forlang at elevene bare skriver riktig språk der inn. Utfordre dem i diskusjoner der inne. Når du endrer språkinstillingene på Facebook får du en ypperlig sjanse til å lage en «spanskgruppe» eller en «franskgruppe». Du endrer instillingene her:

Nederst på siden på Facebook har du dette valget:

Da kan du velge mellom følgende språk:

Legg igjen en kommentar